BLOG
IAEX Modelimiz bütüncül yaklaşım ölçekleri projeler için yeterli, güvenilir bir koçluk modeli olarak alanımızda ülkemizin bilgi ve deneyim birikimine katkıda bulunmaktır.
IQ NEDİR? NE KADAR ÖNEMLİDİR?
- 203 Görüntüleme
IQ ( Mantıksal Zeka) Nedir?
Zeka, psikoloji tarihi boyunca her zaman ilgi çeken bir alan olup hakkında çeşitli teoriler üretilmekte ve hala çalışılmaya devam edilmektedir. En yaygı olanı zekayı ölçme çalışmalarıdır. Zeka testleri bir kişinin zeka seviyesini ölçmek için kullanılan bir dizi ölçüm aracından oluşmaktadır. Bu testlerin en çok bilineni Zeka Katsayısı Testi (IQ) kişinin zihinsel ve kronojik yaşını inceleyerek zekayı işlemsel olarak tanımlayabilmektedir. IQ , bireyin anlama, öğrenme, hatırlatma, rasyonel düşünme, problem çözme ve öğrendikklerini uygulama kapasitesini ölçmektedir. Zeka testleri özellikle ABD' de hızla yaygınlaştı ayrıca testi oluşturan ve revize eden kişilerimn çekinceleri göz ardı edilerek oldukça popüler hale geldi.
IQ' yu belirleyen faktörler;
Genetik Faktörler; Anne ve babanın genlerinden geçer ama genetik yapı tek başına bir kişinin zeka düzeyini belirleyen faktör değildir. Diğer etkenlerde IQ etkiler.
Çevresel Faktörler; Yeterli beslenme, sağlıklı bir yaşam tarzı vb. bir kişinin zeka düzeyini etkileyen önemli bir etkendir.
Eğitimsel Faktörler; İyi, kaliteli bir eğitim bir kişinin IQ zekasının gelişimi ve yönlendirilmesi hususunda EN önemli faktördür. Öğrendiği bilgi ve becerilerini geliştirmeyi sağlar.
20. yüzyıl iş dünyasında IQ testleri bireyin zekasını değerlendirmek için temel araç olarak kullannılmaktaydı. Fakat 21. yüzyıl iş dünyasında IQ yeterli olmadığının artık AQ ve EQ zekalarının daha etkin olduğunu bu zeka kullanımlarının daha başarılara ilişkin olduğu öne sürülmüştür.